Kylie Kwong

Smażone wątróbki drobiowe z sałatką z rukoli i rzodkiewki


Przepis z programu Kylie Kwong - gotowanie z sercem (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Smażone wątróbki drobiowe z sałatką z rukoli i rzodkiewki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500g wątróbek drobiowych

2 łyżki oliwy

4 szalotki

w całości

lekko zgniecione

1 łyżka soli morskiej

2 łyżki cukru

1 łyżka wody

90g masła

½ filiżanki brandy (1 filiżanka = 250 ml)

½ filiżanki octu z sherry

½ łyżeczki soli

dodatkowo

szczypta białego pieprzu

tosty z pieczywa na zakwasie

 

 

Przygotowanie:


Z wątróbek poobcinać błonki, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni
z grubym dnem rozgrzać oliwę, włożyć szalotki, posypać solą i smażyć w wysokiej temperaturze przez minutę. Dodać cukier i smażyć, mieszając, przez 2 minuty. Zmniejszyć ogień, wlać wodę i smażyć na małym ogniu, aby szalotki się skarmelizowały. Zdjąć szalotki z patelni, odłożyć. Na patelnię włożyć połowę ilości masła, roztopić, włożyć połowę ilości wątróbek. Obsmażyć na silnym ogniu z obu stron, tak, by wątróbki zrumieniły się z zewnątrz, a wewnątrz pozostały różowe. Zdjąć wątróbki z patelni, przełożyć do miski i zakryć folią aluminiową. W ten sam sposób usmażyć pozostałe wątróbki. Po usmażeniu drugiej części wątróbek wlać na patelnię brandy i ocet, podgrzewać na małym ogniu przez około 5 minut, aż płyn w połowie odparuje. Włożyć na patelnię podsmażone wątróbki, posypać dodatkową solą, dodać skarmelizowane szalotki i smażyć na silnym ogniu około 30 sekund. Do miski włożyć składniki sałatki i delikatnie wymieszać. Na półmisku ułożyć wątróbkę i udekorować sałatką. Posypać pieprzem, podawać z tostami z pieczywa na zakwasie.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.