Tomasz Jakubiak

Smażone rydze z makaronem orzo z duszonymi jagnięcymi kiełbaskami


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny

odsłon: 1352

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g rydzów

1/2 szkl. makaronu orzo

1/4 główki radicchio

cykoria

3 łyżki tłuszczu gęsiego do smażenia

8 żółtych pomidorków cherry

papryczka chili

pieprz

sól

Sos:

łyżeczka ostrej musztardy

7 łyżek oleju rydzowego

2 ząbki czosnku

5 łyżeczek dżemu agrestowego

sok z limonki

szczypiorek

Kiełbaski:

2 porcje kiełbasek jagnięcych

szklanka czerwonego wytrawnego wina

2 goździki

mały kawałek imbiru

łyżeczka skórki z pomarańczy

Przygotowanie:

Do garnka wlej wino i zredukuj o połowę. Dodaj posiekany imbir, startą skórkę z pomarańczy, goździki i kiełbaski jagnięce. Duś na małym ogniu przez ok. 15-20 minut. Ugotuj makaron orzo i wsyp do miski. Dodaj pokrojoną sałatę radicchio,cykorię, papryczkę chili i pomidorki. Na smalcu usmaż rydze, przypraw je solą i pieprzem. Usmażone rydze dodaj do makaronu i warzyw.
Przygotuj sos. W misce połącz agrestowy dżem, sok z limonki, starty czosnek, musztardę i olej. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek. Sałatkę polej sosem, dopraw solą. Ugotowaną w winie kiełbaskę jagnięcą podaj na sałatce makaronowej. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.