Agnieszka Kręglicka

Smażone przegrzebki zawijane w szynkę parmeńską


Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Smażone przegrzebki zawijane w szynkę parmeńską
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

10 sztuk mrożonych przegrzebków

5 plastrów szynki parmeńskiej lub boczku wędzonego

sok z cytryny

2 cm korzenia imbiru

1/2 szklanki białego wytrawnego wina

3 łyżki oliwy

czerwony pieprz

sól

pieprz

2 garście liści rukoli i roszponki

oliwa i sok z cytryny do skropienia sałaty

Przygotowanie:

Pojedyncze przegrzebki owinąć plasterkiem szynki lub boczku, spiąć bambusowym patyczkiem. Imbir zetrzeć lub drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić owinięte przegrzebki razem z imbirem. Wlać wino i odparować. Dodać przyprawy. Sałatę delikatnie wymieszać z odrobiną oliwy i soku z cytryny, rozłożyć na talerzach. Na sałacie ułożyć patyczki z przegrzebkami, polać sosem, który powstał na patelni.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki z woka ze smażonym surowym  boczkiem
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Curry z homarów
Przepis z programu Floyd w Indiach (odc.2) Goa
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
(odc.01) sałatka z owoców morza
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Horapa - owoce morza z makaronem udon
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Tosty z krewetkami królewskimi
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Makaron ryżowy smażony z krewetkami i tofu
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.