Kylie Kwong

Smażone polędwiczki wieprzowe z suszonym chili


Przepis z programu Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Smażone polędwiczki wieprzowe  z suszonym chili
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oleju arachidowego

600g polędwiczek wieprzowych

pokrojonych na 5mm plastry

2 ząbki czosnku

drobno posiekane

5cm kawałek imbiru

pokrojony w zapałkę

2 łyżki wina ryżowego

1 łyżka czarnego octu ryżowego

1 łyżeczka jasnego sosu sojowego

1 łyżeczka płatków suszonego chili

1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego i soli

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej połowę oleju w woku aż zacznie dymić. Dodaj połowę mięsa i smaż przez 30 sekund, następnie wyjmij łyżką cedzakową i odłóż na ręcznik papierowy, żeby odciekło. Wlej do woka resztę oleju, rozgrzej, dodaj resztę mięsa i smaż przez 30 sekund. Dodaj usmażone wcześniej mięso, czosnek i imbir do woka i smaż przez kolejne 30 sekund. Dodaj pozostałe składniki i smaż przez jeszcze 2 minuty, aż wieprzowina zacznie być miękka. Podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak pieczony z chorizo
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Bulion z królika z chrupiącym koprem włoskim
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Jagnięcina po patagońsku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Gulasz wieprzowy z knedlikami i duszoną kapustą
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia czeska
Parówki z indyka w cieście francuskim
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.