Kylie Kwong

Smażone polędwiczki wieprzowe z suszonym chili


Przepis z programu Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Smażone polędwiczki wieprzowe  z suszonym chili
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oleju arachidowego

600g polędwiczek wieprzowych

pokrojonych na 5mm plastry

2 ząbki czosnku

drobno posiekane

5cm kawałek imbiru

pokrojony w zapałkę

2 łyżki wina ryżowego

1 łyżka czarnego octu ryżowego

1 łyżeczka jasnego sosu sojowego

1 łyżeczka płatków suszonego chili

1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego i soli

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej połowę oleju w woku aż zacznie dymić. Dodaj połowę mięsa i smaż przez 30 sekund, następnie wyjmij łyżką cedzakową i odłóż na ręcznik papierowy, żeby odciekło. Wlej do woka resztę oleju, rozgrzej, dodaj resztę mięsa i smaż przez 30 sekund. Dodaj usmażone wcześniej mięso, czosnek i imbir do woka i smaż przez kolejne 30 sekund. Dodaj pozostałe składniki i smaż przez jeszcze 2 minuty, aż wieprzowina zacznie być miękka. Podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

Pierożki goutie
Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Burritos z kurczakiem i sałatką
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Golonka z kapustą zasmażaną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ratatuj z jagnięciną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.