Smażone pierogi z kiszoną kapustą i wędzoną śliwką, polane sosem buraczano – jabłkowym

Przepis z programu Jakubiak w sezonie: Wigilia
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 13353

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki:

700 g mąki pełnoziarnistej

300 g mąki pszennej

wrzątek do ciasta

1 kg kiszonej kapusty

100 g wędzonych śliwek

1 cebula

łyżeczka kminku

2 liście laurowe

2 ziarenka ziela angielskiego

szklanka wytrawnego wina czerwonego

1 łyżka miodu gryczanego

1/4 szklanki oleju lnianego

Sos:

1 szklanka soku z buraków

1 szklanka soku z jabłek

3 gałązki tymianku

sól

pieprz świeżo mielony

sok z połowy cytryny

4 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

Kapustę drobno posiekaj. Na łyżce oleju przesmaż posiekaną cebulę, liść laurowy i ziele. Dodaj kapustę, miód oraz posiekane drobno śliwki i jeszcze chwilę smaż. Dolej wina i duś. Dopraw solą, pieprzem oraz kminkiem. Gdy wino odparuje, a kapusta wciąż będzie twarda, dodaj wody i duś jeszcze 30 minut. Płyn powinien całkowicie odparować. Do kapusty dodaj oleju lnianego. Z mąki i wrzątku zagnieć ciasto na pierogi. Gdy ciasto będzie elastyczne i gładkie, rozwałkuj je na stolnicy podsypanej mąką na grubość 2-3 mm. Używając szklanki lub foremki, powykrawaj z ciasta krążki. Gotowe wykrojone ciasto napełniaj farszem. Gotowe wykrojone ciasto napełniaj farszem. Pierogi gotuj chwilę we wrzątku, osusz i przesmaż na maśle. Buraki i jabłka przepuść przez sokowirówkę. W rondelku rozpuść masło, zmniejsz ogień i dodawaj stopniowo mąki, aby powstała jasna zasmażka. Dolej sok, dodaj tymianek i sok z cytryny. Dopraw solą i dużą ilością pieprzu. Gotowym sosem polewaj przesmażone pierogi.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.