Kylie Kwong

Smażone okładniczki z sosem z czarnej fasoli i chili


Przepis z programu Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Smażone okładniczki z sosem z czarnej fasoli i chili
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składnik główny

1 kg okładniczek, (ew. muli)



Sos z czarnej fasoli i chili

3 łyżki oleju arachidowego

5 cm kawałek świeżego imbiru, pocięty w cienkie zapałki

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

1 duże czerwone chili, pokrojone w cienkie plasterki

2 łyżki solonej czarnej fasoli

3 łyżki wina ryżowego

2 łyżeczki cukru brązowego

2 łyżki jasnego sosu sojowego

½ łyżeczki oleju sezamowego

80 ml wody

2 łyżeczki brązowego octu ryżowego

2 dymki, pokrojone w cienkie paski



Przygotowanie

Umyj, oczyść i odcedź okładniczki, lub mule. Teraz kolej na sos. Rozgrzej w woku olej arachidowy. Dodaj imbir, czosnek, chili i czarną fasolę i smaż przez 2 minuty. Dodaj wino ryżowe i smaż przez 30 sekund. Dodaj cukier i smaż przez 10 sekund, żeby zaczął się karmelizować. Dodaj sos sojowy, olej sezamowy i wodę i smaż przez 10 sekund. Na koniec dodaj ocet i dymkę i smaż przez kolejne 30 sekund. Odstaw. Jeżeli używasz okładniczek, połóż je na płytkim, ognioodpornym naczyniu, które zmieści się w parowniku. Wstaw naczynie do parownika i gotuj na parze przez 3-4 minuty. Ostrożnie przełóż okładniczki na półmisek. Jeżeli używasz muli, włóż je do garnka, lub do woka i dodaj 375 ml zimnej wody. Postaw na dużym ogniu, przykryj i gotuj, aż się otworzą, powinno to zająć jakieś 2 minuty. Kiedy zaczną się otwierać, od razu przełóż je na półmisek. Polej mięczaki sosem i podawaj od razu.





@ Kylie Kwong

powrót

Podobne przepisy

Makaron ryżowy smażony z krewetkami i tofu
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Makaron pad thai
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Krewetki z woka ze smażonym surowym  boczkiem
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.