Smażone nadziewane kwiaty cukinii

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Smażone nadziewane kwiaty cukinii
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 cukinii wraz z kwiatostanem

1 szalotka

2 sardele

80g sera scamorza lub oscypka

sól

pieprz

olej do smażenia

2 łyżki oliwy z oliwek

 

 

Przygotowanie:


Odrywamy kwiat cukinii, a cukinie oczyszczamy z końcówek, myjemy i dwie trzecie kroimy w paseczki. Kwiaty cukinii oczyszczamy z pręcików, myjemy i delikatnie osuszamy ściereczką. W rondelku podgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy do zeszklenia drobno posiekaną szalotkę, dodajemy paseczki cukinii i mieszając od czasu do czasu, smażymy przez kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem i dalej dusimy pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez 5-6 minut. Przekładamy duszoną cukinię do miski, dodajemy posiekane sardele i pokrojony w kawałki ser scamorza; mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Nadziewamy tym farszem kwiaty cukinii. Na chwilę przed podaniem zamaczamy kwiaty w cieście, usuwamy nadmiar ciasta i smażymy w dużej ilości gorącego, lecz nie wrzącego oleju, dopóki nie nabiorą lekko złotej barwy. Za pomocą papieru kuchennego odsączamy kwiaty z tłuszczu i podajemy gorące. Możemy serwować wraz z pozostałymi cukiniami ugotowanymi na parze lub ze świeżą sałatą.

powrót

Podobne przepisy

Torcik z sardeli i endywii
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Flądra z ogórkami i koprem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sardynki z szarmulą w chrupiącej, pikantnej otoczce
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Halibut w oliwie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.