Smażone muszle św. Jakuba podane na musie jabłkowym

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: ryba z Tomaszem Jakubiakiem
trudność: łatwe

Smażone muszle św. Jakuba podane na musie jabłkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 duże oczyszczone i umyte małże

łyżka masła

1 duże kwaśne jabłko

szczypta szafranu

różowy pieprz

2 łyżki masła

1 łyżka brązowego cukru

sok z połowy cytryny

sól

pół szklanki białego kwaskowatego wina

 

 

Przygotowanie:


Jabłko drobno posiekaj i wrzuć do rondla po czym zasyp cukrem i pozostaw by się rozpadły i poddusiły. Do jabłek dodaj białe wino i sok z cytryny, zmniejsz ogień i duś aż wino odparuje. Dopraw różowym pieprzem i solą. Pozostaw do ostygnięcia. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć małże, smaż około 1,5 min z każdej strony. Posól i podaj każdą na łyżce musu.

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.