Gary  Rhodes

Smażone morele na francuskich tostach z brioszki


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Smażone morele na francuskich tostach z brioszki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

cztery grube kromki brioszki

4 jaja

4 płaskie łyżki miałkiego cukru

4 płaskie łyżki kremówki

8-10 moreli

olej (do smażenia)

duży kawałek masła

4 płaskie stołowe cukru demerara

sok z ½ cytryny

4 łyżki stołowe wody

 

 

Przygotowanie:


Trzepaczką ubij jaja, miałki cukier i kremówkę. Mocz w tym płynie przez kilka minut grube kromki broszki (można ją zastąpić białym pieczywem tostowym). W tym czasie przekrój morele i usuń pestki. Na patelni rozgrzej nieco oleju, połóż morele miąższem na patelni i smaż na średnim ogniu. Dorzuć kawałek masła i cukier demerara. Wlej sok z cytryny i wodę. Gdy owoce zmiękną, przewrócić je i polej syropem. Na drugiej patelni, na małym ogniu, roztop duży kawałek masła. Smaż na nim przez 2 minuty kromki po obu stronach. Dzięki temu masa jajeczna się zetnie, a pieczywo usmaży. Połóż kromkę na talerzu, a na niej 4 lub 5 połówek moreli. Polej syropem i podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Sorbet malinowy z winem gamey i babeczki z owocami oraz lukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czekoladowe tiramisu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gruszki belle Helene
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Winna galaretka z winogronami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort Pawłowej
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.