Smażone kwiaty dyni nadziewane krewetkami

Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Smażone kwiaty dyni nadziewane krewetkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 kwiatów dyni (należy z nich usunąć pręciki)

150 g średniej wielkości surowych krewetek (należy je obrać z pancerzyków i usunąć przewód pokarmowy)

kilka listków koperku

2 białka

pół szklanki mączki ziemniaczanej

do obtaczania

1 łyżka sosu rybnego

1 ząbek czosnku

drobno posiekany

1 limonka

olej roślinny do głębokiego smażenia

szczypta soli i pieprzu

 

 

Przygotowanie:


W moździerzu ubić krewetki na pastę (tak, by były w niej wyczuwalne kawałeczki krewetek). Dodać połowę koperku, sos rybny, sól i pieprz. Wymieszać dokładnie. Do każdego kwiatu nałożyć mniej więcej łyżeczkę pasty krewetkowej, zwinąć płatki na górze. Kwiaty zanurzać w białku, następnie oprószyć mączką ziemniaczaną, strząsnąć nadmiar mączki. Olej w woku lub w garnku rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Smażyć po 4 kwiaty na złocisto, wyłożyć na papierowy ręcznik do osączenia. Ułożyć usmażone kwiaty na długim półmisku, udekorować pozostałymi listkami koperku. Podawać jako przystawkę, z ćwiartkami limonki do skropienia.

powrót

Podobne przepisy

Przekąski do aperitifu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Nachos z domową salsą
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska
Brukselka w sosie musztardowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Fantazyjny camembert
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczone szparagi, marchewki i młode ziemniaki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.31)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chipsy z topinambura
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.