Tomasz Jakubiak

Smażone krewetki z sosem z jabłka i marakui


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

odsłon: 4828

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

12 surowych krewetek tygrysich

zielone, kwaśne jabłko

łodyga selera naciowego

100 ml rumu

2 marakuje

kilka gałązek bazylii tajskiej

kilka gałązek kolendry

kilka listków mięty

 

Przygotowanie:

Na patelnię wlej oliwę i wrzuć krewetki. Pokrój selera naciowego i wsyp na patelnię.
Gdy krewetki się zarumienią, przewróć je na drugą stronę. Dodaj jabłko pokrojone w drobną kostkę. Dolej rum i odparuj alkohol.
Zdejmij krewetki z patelni. Do sosu dodaj marakuję, bazylię, kolendrę i miętę. Krewetki polej sosem. Smacznego!


powrót

Podobne przepisy

Pierożki z krewetkami i imbirem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pierogi i pierożki
Krewetki z koprem włoskim i absyntem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pizza z owocami morza
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia międzynarodowa
Mule w białym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Omułki z grilla a la Cape Malay
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.