Mark  Bittman

Smażone krewetki z fasolą


Przepis z programu Minimalista (odc.62)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Smażone krewetki z fasolą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki sfermentowanej czarnej fasoli (w sklepach z żywnością azjatycką)

2 łyżki wytrawnego sherry lub białego wina

ok. 680 g surowych

obranych krewetek (na 1 kg wychodzi 20 do 30 sztuk)

1 i ½ łyżeczki cukru

2 łyżki sosu sojowego

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki ciemnego oleju sezamowego

450 g kapusty bok choy lub innej

umytej i osuszonej

2 łyżki oleju arachidowego lub innego roślinnego

1 łyżka obranego i posiekanego lub startego świeżego imbiru

180 ml wywaru z kurczaka lub białego wina (dowolnie)

¼ szklanki posiekanych szalotek

 

 

Przygotowanie:


Namoczyć fasolę w sherry, winie lub wodzie. W dużej misce zamarynować krewetki w mieszance 1 łyżki sosu sojowego z ½ łyżeczki cukru, czosnkiem pokrojonym na plasterki, solą i 1 łyżeczką oleju sezamowego. Oddzielić liście kapusty od głąba. Głąb pokroić na jedno-dwucentymetrowe kawałki, liście grubo posiekać. Rozgrzać wok lub dużą patelnię na średnio dużym ogniu. Wlać 1 łyżkę oleju arachidowego i zwiększyć ogień do dużego. Kiedy zacznie dymić, dodać posiekany czosnek i od razu krewetki razem z marynatą. Smażyć przez ok. 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wyjąć łyżką z woka lub patelni. Wlać do woka lub na patelnię pozostały olej arachidowy, kiedy zacznie dymić, dodać imbir i kawałki głąba kapusty. Smażyć, mieszając, aż kapusta będzie lekko rumiana ok. 3 do 5 minut, dodać liście kapusty i dalej smażyć, mieszając, przez 1 minutę. Wlać wodę, wywar lub białe wino i przez minutę odparować. Włożyć z powrotem krewetki, zamieszać, dodać fasolę razem z płynem, szalotki, pozostały cukier i sos sojowy. Mieszać na ogniu przez minutę. Wyłączyć ogień, skropić pozostałym olejem sezamowym i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Ryż z owocami morza i sosem pomidorowym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Potrawka z kalmarów z groszkiem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tajska sałatka z ośmiornicy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.