Tomasz Jakubiak

Smażone kawałki królika z zielonym groszkiem


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Smażone kawałki królika z zielonym groszkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki:

kawałki królika: comber, żeberka, polędwiczki, udko

3 łyżki masła

seler naciowy

2 cebule szalotki

szklanka białego wytrawnego wina

łyżka musztardy Dijon

marynata do królika:

100 ml oliwy

100 ml białego wytrawnego wina

łyżka musztardy Dijon

garść świeżego estragonu

groszek:

zielona ostra papryczka

2 ząbki czosnku

2 liście laurowe

450 g zielonego mrożonego groszku

sól

pieprz

kilka listków świeżej mięty

 

Przygotowanie:

Połącz wszystkie składniki marynaty.
Do marynaty dodaj posolone i popieprzone kawałki królika.
Na maśle podsmaż kawałki królika, dodaj pokrojoną cebulę i seler naciowy.
Następnie dolej wino i dodaj musztardę.
Królika gotuj do miękkości przez ok 30-40 minut. W razie potrzeby podlej mięso wodą.
Świetnym, prostym i szybkim dodatkiem do obiadu będzie zielony groszek. Na patelni rozpuść masło. Podsmaż, kawałki papryczki, dodaj liście laurowe, a następnie wsyp mrożony groszek.
Przypraw go solą, pieprzem i smaż przez 5-10 minut. Na samym końcu dodaj kilka listków świeżej mięty. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Chili con carne
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska
Kurczak po zanzibarsku
Paul Merret
Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Kaczka w malinach
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.