Smażone kalmary

Smażone kalmary
Oceń przepis:
38 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie (odc. 4)
Rodzaj dania:
Owoce morza

Składniki:

  • 800 g mrożonych „baby” kalmarów (w całości lub oczyszczonych)
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • ½ sok z cytryny
  • 2 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • garść świeżej rukoli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kalmary (korpusy i głowy oczyszczone) odmrozić i dokładnie opłukać, wysuszyć. Podsmażyć na gorącej patelni przez kilka minut, aż się zrumienią. W między czasie przygotować sos – połączyć wszystkie składniki i wymieszać. Kalmary podawać z sosem. Obok serwować sałatkę z rukoli polanej oliwą doprawioną solą i pieprzem. 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA