David Gaboriaud

Smażone kalmary


Przepis z programu David w Europie (odc. 4)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza

Smażone kalmary
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

800 g mrożonych „baby” kalmarów (w całości lub oczyszczonych)

½ szklanki białego wytrawnego wina

1 szklanka oliwy z oliwek

½ sok z cytryny

2 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki

1 ząbek czosnku drobno posiekany

garść świeżej rukoli

 

Przygotowanie:

Kalmary (korpusy i głowy oczyszczone) odmrozić i dokładnie opłukać, wysuszyć. Podsmażyć na gorącej patelni przez kilka minut, aż się zrumienią. W między czasie przygotować sos – połączyć wszystkie składniki i wymieszać. Kalmary podawać z sosem. Obok serwować sałatkę z rukoli polanej oliwą doprawioną solą i pieprzem. 

powrót

Podobne przepisy

Ostrygi w tempurze z pieprzem syczuańskim i majonezem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Krewetki gremolata
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina odc.1
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Potrawka z kalmarów z groszkiem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Risotto
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki z czosnkiem i bazylią
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.