David Gaboriaud

Smażone kalmary podane z sosem tatarskim


Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

Smażone kalmary podane z sosem tatarskim
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 świeżych, dużych kalmarów

grubo mielona mąka kukurydziana lub polenta

sól i pieprz – do smaku

olej do smażenia

 

Sos tatarski:

300 ml jogurtu greckiego

5 ogórków konserwowych

1 cebula dymka (biała cześć)

sok z połówki cytryny

sól i pieprz – do smaku

 

 

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania kalmarów. Pociągnij za główkę, aby usunąć wnętrzności.
Następnie wyciągnij grzbiet. Pociągnij za płetwy, skóra powinna łatwo i szybko odejść.
Z macki wyciągnij „dziób” kalmara i podetnij pod oczami tak, aby zostawić macki w całości.
Podaną czynność wykonaj dla wszystkich kalmarów. Całość opłucz pod bieżącą wodą i wysusz papierowym ręcznikiem.
Wysyp na talerz polentę wraz z solą i pieprzem.
Korpusy kalmarów pokrój w krążki o grubości 1 cm i panieruj w mące, dokładnie je obtaczając.
Rozgrzej olej w garnku do 170 stopni i smaż kalmary na złoty kolor.
Usmażone kalmary odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kalmary podawaj z sosem tatarskim.
Aby przygotować sos, ogórki pokrój w drobną kosteczkę i wymieszaj z jogurtem. Całość dopraw solą pieprzem i sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki.

powrót

Podobne przepisy

Smażone przegrzebki z racuszkami warzywnymi
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Pierożki z krewetkami i imbirem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pierogi i pierożki
Ostrygi z marynowaną szalotką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.15)krewetki w ognistym sosie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Mule
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
Duszone omułki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.