Kylie Kwong

Smażone grzyby z imbirem i czosnkiem


Przepis z programu Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Smażone grzyby z imbirem i czosnkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oleju arachidowego

2,5 cm kawałek świeżego imbiru

pokrojony w cienkie plasterki

3 ząbki czosnku

zmiażdżone

1 łyżeczka soli morskiej

100g świeżych grzybów shitake

same kapelusze

przecięte na pół

150g boczniaków

łodygi przycięte

½ szklanki wina ryżowego (shao hsing)

2 łyżeczki brązowego cukru

2 łyżeczki jasnego sosu sojowego

1 łyżeczka brązowego octu ryżowego

½ łyżeczki oleju sezamowego

100g grzybów enoki

1 łyżka wody

 

 

Przygotowanie:


Do gorącego woka dodaj olej, rozgrzej, aż zacznie dymić. Wrzuć imbir, czosnek i sól i smaż przez 10 sekund. Dodaj shitake i boczniaki i smaż przez 30 sekund. Dodaj wino ryżowe i smaż przez 20 sekund.
Dodaj cukier, sos sojowy, ocet i olej sezamowy i smaż przez 1 minutę. Dodaj enoki i wodę i smaż przez kolejną minutę, aż grzyby zrobią się lekko miękkie. Podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

Rożki z kurczakiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Ciastka z borowikami i kremem szalotkowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieczone ziemniaki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Cykoria z gruszką, orzechami i górskim serem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kwiaty cukinii faszerowane mięsem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.