Kylie Kwong

Smażone grzyby z imbirem i czosnkiem


Przepis z programu Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Smażone grzyby z imbirem i czosnkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oleju arachidowego

2,5 cm kawałek świeżego imbiru

pokrojony w cienkie plasterki

3 ząbki czosnku

zmiażdżone

1 łyżeczka soli morskiej

100g świeżych grzybów shitake

same kapelusze

przecięte na pół

150g boczniaków

łodygi przycięte

½ szklanki wina ryżowego (shao hsing)

2 łyżeczki brązowego cukru

2 łyżeczki jasnego sosu sojowego

1 łyżeczka brązowego octu ryżowego

½ łyżeczki oleju sezamowego

100g grzybów enoki

1 łyżka wody

 

 

Przygotowanie:


Do gorącego woka dodaj olej, rozgrzej, aż zacznie dymić. Wrzuć imbir, czosnek i sól i smaż przez 10 sekund. Dodaj shitake i boczniaki i smaż przez 30 sekund. Dodaj wino ryżowe i smaż przez 20 sekund.
Dodaj cukier, sos sojowy, ocet i olej sezamowy i smaż przez 1 minutę. Dodaj enoki i wodę i smaż przez kolejną minutę, aż grzyby zrobią się lekko miękkie. Podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

Omlet z szynką i serem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Frywolne śliweczki
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Cienkie placuszki z jabłkiem i calvadosem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tartinki z foie gras
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wiejska teryna
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.