Kylie Kwong

Smażone grzyby shitake z pomidorami i imbirem


Przepis z programu Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Smażone grzyby shitake z pomidorami i imbirem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 małe pomidory

pokrojone w ćwiartki

2 łyżki oleju arachidowego

100g świeżych shitake

same kapelusze

przekrojone na pół

3 ząbki czosnku

grubo rozgniecione

7 cm kawałek imbiru

pokrojony w cienkie plasterki

½ łyżeczki morskiej soli

3 dymki

pokrojone w 5cm kawałki

2 łyżki wina ryżowego

1 łyżeczka brązowego cukru

1 duże czerwone chili

pokrojone w cienkie plasterki

1 łyżeczka jasnego sosu sojowego

½ łyżeczki oleju sezamowego

 

 

Przygotowanie:


Do rozgrzanego woka wlej olej arachidowy i rozgrzej, aż zacznie dymić. Dodaj grzyby, czosnek, imbir i sól i smaż przez 2 minuty. Dodaj pomidory i dymkę, smaż przez 1 minutę. Dodaj wino ryżowe i cukier, smaż przez 30 sekund. Dodaj chili i sos sojowy, smaż przez kolejne 30 sekund. Dodaj olej sezamowy, wymieszaj i podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

Orzechy włoskie smażone na głębokim tłuszczu z ziarnem sezamowym
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Warzywny pilaw z patisonem
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.