Gieno Mientkiewicz

Smażone gałki z mamałygi z bryndzą


Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

odsłon: 1755

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

400 g mamałygi (kaszki kukurydzianej)

1,5 l mleka z wodą (proporcji 1-1)

2 łyżki masła

5 dag sera bursztyn

5 dag bundzu

sól

bułka tarta do panierowania

olej do smażenia

kwaśna śmietana

wędzona słonina

Przygotowanie:

Zagotować mleko z wodą lekko osoliwszy, dodać kaszkę i gotować na najmniejszym ogniu ok. 20-30 min., delikatnie mieszając. Zdjąć z ognia, dodać masło i starte sery, wyrobić na jednolitą masę, formować z niej pulpeciki, panierować w bułce tartej, smażyć z obu stron w oleju. Podawać z kwaśną śmietaną i skwarkami z wędzonej słoniny.

powrót

Podobne przepisy

Carpaccio z tuńczyka w oliwie bazyliowej
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sakiewki z fetą
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z grilla
Burgery z łososia z koperkiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.