Gary  Rhodes

Smażone bułeczki scone


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Smażone bułeczki scone
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450g mąki z proszkiem do pieczenia

plus jeszcze trochę do oprószania stolnicy

szczypta soli

50g masła

plus jeszcze trochę do smażenia

50g smalcu

175g rodzynek

skórka starta z 1 cytryny

100g drobnego cukru

2 jajka

2-4 łyżek mleka

 

 

Przygotowanie:


Przesiej mąką z proszkiem do pieczenia i solą do miski, wetrzyj masło i smalec. Dodaj rodzynki, skórkę z cytryny i cukier i wymieszaj. Dodaj jajka i wymieszaj, aż zrobi się miękkie ciasto. Rozwałkuj ciasto na 1 cm grubości i wytnij z niego kółka o średnicy 6cm. Smaż bułeczki na maśle po 4-5 minut z każdej strony. Podawaj z dżemem, lub grillowanymi truskawkami.

powrót

Podobne przepisy

Gwiazda z nadziewanych bułeczek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Focaccia
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chleb na zakwasie
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chleb na zakwasie
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Chlebek kukurydziany z serem i dymką
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska
Słodkie bułeczki maślane z konfiturą jarzębinową
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

skomentuj przepis

lolawawa

postów: 5

17.02.2014 16:32

CYTUJ

bez sensu przepis - skąd mamy wiedzieć ile tego proszku do pieczenia :(

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.