Gary  Rhodes

Smażone bułeczki scone


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Smażone bułeczki scone
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450g mąki z proszkiem do pieczenia

plus jeszcze trochę do oprószania stolnicy

szczypta soli

50g masła

plus jeszcze trochę do smażenia

50g smalcu

175g rodzynek

skórka starta z 1 cytryny

100g drobnego cukru

2 jajka

2-4 łyżek mleka

 

 

Przygotowanie:


Przesiej mąką z proszkiem do pieczenia i solą do miski, wetrzyj masło i smalec. Dodaj rodzynki, skórkę z cytryny i cukier i wymieszaj. Dodaj jajka i wymieszaj, aż zrobi się miękkie ciasto. Rozwałkuj ciasto na 1 cm grubości i wytnij z niego kółka o średnicy 6cm. Smaż bułeczki na maśle po 4-5 minut z każdej strony. Podawaj z dżemem, lub grillowanymi truskawkami.

powrót

Podobne przepisy

Gwiazda z nadziewanych bułeczek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wiejski chleb
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chleb na sodzie
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Bułki serowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chrupkie chlebki żytnie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Wieniec z ciasta na focaccię z farszem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

lolawawa

postów: 5

17.02.2014 16:32

CYTUJ

bez sensu przepis - skąd mamy wiedzieć ile tego proszku do pieczenia :(

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.