Anna Olson

Smażone banany z sosem z kasztanów jadalnych


Przepis z programu Na słodko Alkohole (odc.34)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Smażone banany z sosem z kasztanów jadalnych
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 banany

4 łyżki stołowe rumu

1 szklanka oleju

1 szklanka (110g) plus 2 łyżki stołowe mąki (do obsypania bananów)

½ łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 jajo

1 szklanka zimnej wody

cukier puder do posypania

 

 

Przygotowanie:


Pokroić banany w grube, ukośne plasterki. Polać rumem, wymieszać i odstawić na bok. W rondlu rozgrzać olej do 175 stopni. Wymieszać szklankę mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Dolać jajko i wodę, wymieszać na gładką masę. Posypać krążki bananów resztą mąki, zanurzać w cieście. Wrzucać do oleju i smażyć po 2 minuty po każdej stronie. Wyjąć i osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych. Przygotować sos: rozetrzeć purée z kasztanów, żeby zmiękło. Dolać rum, wymieszać. Dodać śmietanę i wymieszać. Schłodzić. Ułożyć usmażone banany na talerzu lub w miseczce, podawać z kremem. Usmażone banany można też nakładać do papierowych rożków.

powrót

Podobne przepisy

Shrikhand z truskawkami
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Charlotte cytrynowo-kawowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zimny suflet truskawkowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chrupiące pieczone jabłka
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Pieczone jabłka (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Włoskie panforte z creme fraiche
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Miód (odc. 7)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mus klonowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.