James  Martin

Smażona wołowina z cebulą i miętą, makaron na ostro


Przepis z programu Sobota w kuchni z Jamesem (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Smażona wołowina z cebulą i miętą, makaron na ostro
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki wołowiny

450 g chudej polędwicy wołowej, pociętej na cienkie plastry

2 łyżeczki jasnego sosu sojowego

1 łyżeczka wina ryżowego lub wytrawnej sherry

1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

2 łyżki stołowe oleju arachidowego

225 g grubo pokrojonej cebuli

3 łyżki stołowe wody

2 łyżki stołowe sosu ostrygowego

garstka świeżych liści mięty



Składniki makaronu

175 g makaronu nitki z fasoli mung

1 łyżka stołowa oleju arachidowego

2 łyżki stołowe grubo pokrojonej czarnej fasoli

3 łyżki stołowe drobno pokrojonej dymki

2 łyżki stołowe grubo pokrojonego czosnku

1 łyżka stołowa drobno pokrojonego imbiru

110 g drobno pokrojonej marchwi

110 g drobno pokrojonego tofu

225 g drobno posiekanej chińskiej kapusty pak choi

250 ml wody

2 łyżki stołowe wina ryżowego Shaoxing lub wytrawnej sherry

1½ łyżki stołowej ostrej pasty sojowej

1 łyżka stołowa łagodnej pasty sojowej

2 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego

2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

2 łyżeczki oleju sezamowego

2 łyżeczki drobno pokrojonej dymki, do podania



Przygotowanie wołowiny

Pokroić mięso w paski, wrzucić do miski, wlać jasny sos sojowy i wino ryżowe. Dorzucić skrobię kukurydzianą i wymieszać. Pozostawić w marynacie na 10-20 minut. Rozgrzać silnie wok, wlać olej. Wrzucić mięso i smażyć, mieszając przez minutę lub aż będzie brązowe. Wyjąć łyżką cedzakową i ostawić na bok. Do woka wrzucić cebule i smażyć, mieszając przez 1-2 minuty. Wlać wodę i smażyć 3 minuty. Odlać płyn, który puściło mięso i wrzucić wołowinę do woka. Dolać sos ostrygowy i smażyć przez minutę. Dorzucić liście mięty, smażyć minutę, zdjąć z ognia.



Przygotowanie makaronu

Makaron moczyć w dużej misce z letnią wodą przez 15 minut. Gdy zmięknie, odcedzić. Pokroić na kawałki o długości 7,5 cm. Silnie rozgrzać czysty wok, wlać olej arachidowy. Gdy będzie tak gorący, że aż zacznie się dymić, wrzucić czarną fasolę, dymkę, czosnek i imbir. Smażyć mieszając przez 15 sekund. Dorzucić marchew i smażyć, mieszając 2 minuty. Dodać tofu i kapustę, ostrożnie wymieszać, żeby tofu pozostało w całości. Dodać wszystkie pozostałe składniki za wyjątkiem oleju sezamowego. Smażyć na małym ogniu przez minutę. Dorzucić odcedzony makaron, wlać olej sezamowy i smażyć 3 minuty. Nałożyć makaron do miseczek lub na półmisek. Obok położyć porcję wołowiny, przybrać dymką i natychmiast podawać.



powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.