Bill Granger

Smażona ryba z sałatką colesław


Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Smażona ryba z sałatką colesław
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

filety z ryby o białym

zwartym mięsie

o wadze około 150 g każdy (po 1 na osobę)

1/2 mniejszej lub 1/4 większej białej kapusty

cytryna

kilka dymek (zielone części)

garść strączków groszku cukrowego

gałązka selera naciowego

garść natki pietruszki

oliwa

szczypta soli

szczypta cukru

Przygotowanie:


Jak najdrobniej poszatkować kapustę. Strączki groszku pokroić cieniutko wzdłuż, a łodyżki selera w słomkę. Dymkę pokroić w ukośne paski. Wymieszać warzywa, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i cukrem, skropić oliwą. Wymieszać i odstawić na kilka minut. Przed podaniem dosypać połowę posiekanej natki, wymieszać. Filety z ryby posmarować oliwą. Patelnię o grubym dnie porządnie rozgrzać, układać rybę (nie jest potrzebny dodatkowy tłuszcz—dzięki wysokiej temperaturze ryba natychmiast się ścina i nie przywiera). Smażyć przez 1-2 minuty z jednej strony, ostrożnie przewrócić i smażyć tyle samo czasu z drugiej strony. Na talerzu ułożyc sałatkę, na niej umieścić usmażoną rybę. Posypać listkami pietruszki, udekorować cząstkami cytryny.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.