Kuchnia+ Food Film Fest 6.

przepisy z programów >>

Smażona ryba z sałatką colesław

Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania z ryb Dania z ryb

składniki i przygotowanie:


Składniki
filety z ryby o białym, zwartym mięsie, o wadze około 150 g każdy (po 1 na osobę)
1/2 mniejszej lub 1/4 większej białej kapusty
cytryna
kilka dymek (zielone części)
garść strączków groszku cukrowego
gałązka selera naciowego
garść natki pietruszki
oliwa
szczypta soli
szczypta cukru

Przygotowanie
Jak najdrobniej poszatkować kapustę. Strączki groszku pokroić cieniutko wzdłuż, a łodyżki selera w słomkę. Dymkę pokroić w ukośne paski. Wymieszać warzywa, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i cukrem, skropić oliwą. Wymieszać i odstawić na kilka minut. Przed podaniem dosypać połowę posiekanej natki, wymieszać. Filety z ryby posmarować oliwą. Patelnię o grubym dnie porządnie rozgrzać, układać rybę (nie jest potrzebny dodatkowy tłuszcz—dzięki wysokiej temperaturze ryba natychmiast się ścina i nie przywiera). Smażyć przez 1-2 minuty z jednej strony, ostrożnie przewrócić i smażyć tyle samo czasu z drugiej strony. Na talerzu ułożyc sałatkę, na niej umieścić usmażoną rybę. Posypać listkami pietruszki, udekorować cząstkami cytryny.

© Bill Granger

skomentuj przepis >>