James  Martin

Smażona polędwica wołowa z suszonymi śliwkami i ciastkiem z ziemniaków


Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

Smażona polędwica wołowa z suszonymi śliwkami i ciastkiem z ziemniaków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Sos z czerwonego wina

pół butelki czerwonego wytrawnego wina

6 kartonów po 300g gotowego wywaru wołowego

2 łyżki stołowe octu balsamicznego

sól i świeżo mielony pieprz

1 mała cebula, drobno posiekana

200g oczyszczonych i grubo posiekanych brązowych pieczarek (pieczarka dwuzarodnikowa - agaricus bisporus), mogą być zwykłe pieczarki

2 pozbawione nasion i drobno posiekane pomidory

2 posiekane ząbki czosnku

2 łyżki stołowe posiekanej pietruszki

masło



Ciastka z ziemniaków

450g ziemniaków do pieczenia, bez skórki

sól i świeżo mielony czarny pieprz

100g roztopionego masła

8 posiekanych suszonych śliwek



Wołowina

4 steki po 225g z polędwicy wołowej

sól i świeżo mielony czarny pieprz

25g masła

1 łyżka stołowa oliwy z oliwek



Szpinak

80g szpinaku





Przygotowanie

Sos winny przygotuj w dużym rondlu. Wlej wino, wywar wołowy, ocet balsamiczny i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu, aż mieszanina straci połowę objętości. Dopraw solą i pieprzem i odstaw na bok. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przy pomocy noża nadaj ziemniakom kształt beczułek, a następnie pokrój je bardzo cienko przy pomocy mandoliny lub bardzo ostrego noża. Wyłóż foremki (na przykład do puddingu Yorkshire) warstwą plasterków ziemniaka, dopraw solą i pieprzem i polej odrobiną stopionego masła. Posyp posiekanymi suszonymi śliwkami i ułóż kolejne warstwy plasterków ziemniaka, pamiętając, by między każdą znalazło się stopione masło oraz odrobina soli i pieprzu. Nie martw się, jeśli ziemniaki wystają ponad brzeg foremki – opadną podczas pieczenia. Ciastka ziemniaczane piecz około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozwól im ostygnąć, a następnie wyjmij z foremek i odstaw na bok. Steki z wołowiny przypraw pieprzem, nie dodawaj jednak soli. Podgrzej na patelni masło i oliwę, a kiedy zaczną się pienić możesz zacząć smażyć mięso. Poczekaj aż steki zrumienią się z jednej strony, przewróć na drugą i smaż jeszcze 5-6 minut lub tak długo jak ci to odpowiada. Wyjmij steki z patelni i pozwól im odpocząć w ciepłym miejscu. Do patelni po stekach wrzuć szpinak i smaż krótko, tylko tyle, żeby liście zaczęły się fałdować i kurczyć. Wyjmij szpinak i odłóż na bok, a na patelni podsmaż przez kilka minut cebulę, grzyby, pomidory, czosnek i pietruszkę; niech zmiękną. Wlej sos winny, dodaj trochę masła, żeby nadać mu połysku i pogotuj chwilę na wolnym ogniu. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Rozłóż szpinak na 4 talerzach, połóż na nim ciepłe ciastka z ziemniaków, usmażone mięso i polej przy pomocy łyżki sosem. Gotowe.



© James Martin

powrót

Podobne przepisy

Etiopska potrawka z wołowiną i orzeszkami ziemnymi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Udziec jagnięcy z czosnkiem i musztardą
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Chili z mięsa mielonego i fasoli
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.