Smażona mielonka z ziemniakami i chlebkiem kukurydzianym

Przepis z programu Ideał (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Smażona mielonka z ziemniakami i chlebkiem kukurydzianym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Chlebek kukurydziany:

225 g masła

225 g przesianej mąki pszennej

225 g średnio grubej żółtej mąki kukurydzianej

1 łyżka proszku do pieczenia

125 g drobnego cukru

2 duże jajka, rozkłócone

475 ml mleka, najlepiej 3,2%



4 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę

50 ml oleju roślinnego

1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku

1 łyżeczka przyprawy kajuńskiej

6 plastrów peklowanej wołowiny z puszki albo puszka (340 g) mielonki wołowej, pokrojonej na plastry

8-10 pomidorków koktajlowych



4 jajka



Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 200oC/ 180oC z termoobiegiem. Połóż masło w kwadratowej formie (o boku 23 cm) i wstaw do piekarnika, by się stopiło. Zaraz po stopieniu wyjmij foremkę i odstaw na bok. Zmniejsz temperaturę do 180oC/ 160oC z termoobiegiem.



2. Wymieszaj w misce oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, cukier oraz ½ łyżeczki soli i zrób pośrodku wgłębienie. Wlej do niego jajka, mleko i stopione masło. Starannie wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, odpowiednio szybko, by masło nie stwardniało. Przelej ciasto do ciepłej natłuszczonej blachy i piecz 25 minut albo do czasu, aż chlebek wyrośnie i będzie złocisto-brązowy. Odstaw go w formie na parę minut, wyjmij i ostudź na metalowej kratce.



3. Ugotuj ziemniaki w dużym rondlu przez około 8-10 minut, aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Dokładnie je odsącz i odparuj. Rozgrzej olej na dużej patelni z metalową rączką, dodaj cebulę oraz czosnek i usmaż na małym ogniu, aż zmiękną. Wmieszaj ziemniaki, przyprawę kajuńską oraz trochę soli i pieprzu. Smaż do czasu, aż ziemniaki się zrumienią, a następnie wmieszaj wołowinę, która może się trochę rozpaść. Smaż jeszcze około 10 minut. Dodaj pomidorki i wstaw patelnię do piekarnika, żeby danie dobrze się zapiekło.



4. Podaj gorącą wołowinę z jajkiem sadzonym i grubymi kromkami chlebka kukurydzianego.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.