Jamie  Oliver

Smażona mielona wołowina, ziemniaki w mundurkach, sos pomidorowy

Jamie Oliver
Przepis z programu 30 minut Jamiego (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Smażona mielona wołowina, ziemniaki w mundurkach, sos pomidorowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ziemniaki:

4 duże ziemniaki do pieczenia

2 gałązki świeżego rozmarynu

4 łyżeczki śmietany



Zapiekanka:

500 g dobrej jakości mielonej wołowiny

2 gałązki świeżego tymianku

1 czerwona cebula

2 marchewki

3 łodygi selera naciowego

kilka gałązek świeżego rozmarynu

4 ząbki czosnku

6 łyżek sosu Worcestershire

mały pęczek natki pietruszki o płaskich liściach



Fasola:

4 plastry wędzonego boczku

2 pomidory

puszka (400 g) fasoli półksiężycowatej

czerwony ocet winny

listki z 2-3 gałązek bazylii



Sałatka:

1 sałata głowiasta

garść opłukanej rukwi wodnej

1 awokado

1 czubata łyżeczka śmietany

1 cytryna



Przyprawy:

oliwa z oliwek

oliwa extra vergine

sól morska i czarny pieprz





NA POCZĄTEK

Przygotuj składniki i potrzebny sprzęt. Włącz górną grzałkę piekarnika na 220 stopni C i wstaw metalową brytfankę, żeby się nagrzała. Postaw dużą patelnię na średnim ogniu i drugą na małym ogniu. Zamontuj w malakserze tarczę do krojenia na plasterki.



ZIEMNIAKI

Umyj ziemniaki, oczyść z oczek i przebarwień, nakłuj kilkakrotnie nożem, włóż do dużej miski nadającej się do kuchenki mikrofalowej i przykryj podwójną warstwą plastikowej folii. Wstaw do mikrofalówki na 14-16 min, aż się ugotują.



WOŁOWINA

Włóż mieloną wołowinę na największą patelnię i rozdrobnij drewnianą łyżką. Polej oliwą i dopraw solą oraz pieprzem. Dorzuć listki tymianku i smaż często mieszając, aż mięso się zezłoci.



FASOLA

Wlej na drugą patelnię nieco oliwy i postaw na małym ogniu. Dodaj drobno pokrojony boczek. Usmaż go na złoto mieszając od czasu do czasu i zdejmij patelnię z ognia.



WOŁOWINA

Obierz i przekrój na pół czerwoną cebulę. Umyj i obierz marchewki oraz łodygi selera, a następnie pokrój wszystkie warzywa w malakserze na plasterki i odstaw na bok. Do podsmażonego na złoto mielonego mięsa dodaj listki rozmarynu i 4 nie obrane zmiażdżone praską ząbki czosnku oraz dolej 6 łyżek sosu Worcester. Dobrze wymieszaj, przesmaż, dodaj pokrojone w plasterki warzywa i ponownie wymieszaj. Zmniejsz płomień i smaż do chwili, aż warzywa zmiękną.



ZIEMNIAKI

Sprawdź, nakłuwając nożem każdy ziemniak, czy jest na wskroś ugotowany. Posiekaj drobno listki rozmarynu, dodaj do ziemniaków ze szczyptą soli oraz pieprzu i skrop oliwą. Delikatnie przemieszaj, by je przyprawić. Przełóż ziemniaki na rozgrzaną blachę do pieczenia i wstaw pod grill, by je zapiec.



FASOLA

Pokrój pomidory i dorzuć do boczku. Dodaj fasolkę z zalewą i podgrzewaj na niedużym ogniu, aż zawrze, a sos trochę odparuje i zrobi się kremowy.



SAŁATA

Poobrywaj liście sałaty, umyj je i odwiruj w suszarce. Przełóż do salaterki z rukwią. Przetnij awokado na pół, usuń pestkę, wyjmij łyżeczką porcje miąższu i dodaj do sałaty. Zmiksuj śmietanę z miąższem drugiej połówki awokado, sokiem z cytryny, czterema łyżkami oliwy extra vergine oraz szczyptą soli i pieprzu. Jeśli dressing będzie za gęsty, dolej odpowiednią, niewielką ilość wody.



WOŁOWINA

Posiekaj większość natki pietruszki, dorzuć do patelni z wołowiną, zachowując kilka całych listków. Sprawdź smak, ewentualnie skoryguj i przełóż mięso na duży półmisek.



ZIEMNIAKI

Wyjmij ziemniaki z piekarnika. Natnij je na krzyż i rozchyl na boki. Ułóż je na wołowinie z warzywami, a na każdy nałóż łyżeczkę śmietany i posyp pozostałą natką pietruszki. Podaj półmisek na stół.



FASOLA

Domieszaj jeszcze nieco oliwy extra vergine i octu, a następnie dopraw do smaku. Posyp fasolę listkami bazylii i postaw naczynie na stole.



SAŁATA

Przemieszaj sałatę z dressingiem i jedz!



© Jamie Oliver 2010

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.