Przepisy Świąteczne

przepisy z programów >>

Smażona mielona wołowina, ziemniaki w mundurkach, sos pomidorowy

Przepis z programu 30 minut Jamiego (odc. 25)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne

składniki i przygotowanie:



Ziemniaki:
4 duże ziemniaki do pieczenia
2 gałązki świeżego rozmarynu
4 łyżeczki śmietany

Zapiekanka:
500 g dobrej jakości mielonej wołowiny
2 gałązki świeżego tymianku
1 czerwona cebula
2 marchewki
3 łodygi selera naciowego
kilka gałązek świeżego rozmarynu
4 ząbki czosnku
6 łyżek sosu Worcestershire
mały pęczek natki pietruszki o płaskich liściach

Fasola:
4 plastry wędzonego boczku
2 pomidory
puszka (400 g) fasoli półksiężycowatej
czerwony ocet winny
listki z 2-3 gałązek bazylii

Sałatka:
1 sałata głowiasta
garść opłukanej rukwi wodnej
1 awokado
1 czubata łyżeczka śmietany
1 cytryna

Przyprawy:
oliwa z oliwek
oliwa extra vergine
sól morska i czarny pieprz


NA POCZĄTEK
Przygotuj składniki i potrzebny sprzęt. Włącz górną grzałkę piekarnika na 220 stopni C i wstaw metalową brytfankę, żeby się nagrzała. Postaw dużą patelnię na średnim ogniu i drugą na małym ogniu. Zamontuj w malakserze tarczę do krojenia na plasterki.

ZIEMNIAKI
Umyj ziemniaki, oczyść z oczek i przebarwień, nakłuj kilkakrotnie nożem, włóż do dużej miski nadającej się do kuchenki mikrofalowej i przykryj podwójną warstwą plastikowej folii. Wstaw do mikrofalówki na 14-16 min, aż się ugotują.

WOŁOWINA
Włóż mieloną wołowinę na największą patelnię i rozdrobnij drewnianą łyżką. Polej oliwą i dopraw solą oraz pieprzem. Dorzuć listki tymianku i smaż często mieszając, aż mięso się zezłoci.

FASOLA
Wlej na drugą patelnię nieco oliwy i postaw na małym ogniu. Dodaj drobno pokrojony boczek. Usmaż go na złoto mieszając od czasu do czasu i zdejmij patelnię z ognia.

WOŁOWINA
Obierz i przekrój na pół czerwoną cebulę. Umyj i obierz marchewki oraz łodygi selera, a następnie pokrój wszystkie warzywa w malakserze na plasterki i odstaw na bok. Do podsmażonego na złoto mielonego mięsa dodaj listki rozmarynu i 4 nie obrane zmiażdżone praską ząbki czosnku oraz dolej 6 łyżek sosu Worcester. Dobrze wymieszaj, przesmaż, dodaj pokrojone w plasterki warzywa i ponownie wymieszaj. Zmniejsz płomień i smaż do chwili, aż warzywa zmiękną.

ZIEMNIAKI
Sprawdź, nakłuwając nożem każdy ziemniak, czy jest na wskroś ugotowany. Posiekaj drobno listki rozmarynu, dodaj do ziemniaków ze szczyptą soli oraz pieprzu i skrop oliwą. Delikatnie przemieszaj, by je przyprawić. Przełóż ziemniaki na rozgrzaną blachę do pieczenia i wstaw pod grill, by je zapiec.

FASOLA
Pokrój pomidory i dorzuć do boczku. Dodaj fasolkę z zalewą i podgrzewaj na niedużym ogniu, aż zawrze, a sos trochę odparuje i zrobi się kremowy.

SAŁATA
Poobrywaj liście sałaty, umyj je i odwiruj w suszarce. Przełóż do salaterki z rukwią. Przetnij awokado na pół, usuń pestkę, wyjmij łyżeczką porcje miąższu i dodaj do sałaty. Zmiksuj śmietanę z miąższem drugiej połówki awokado, sokiem z cytryny, czterema łyżkami oliwy extra vergine oraz szczyptą soli i pieprzu. Jeśli dressing będzie za gęsty, dolej odpowiednią, niewielką ilość wody.

WOŁOWINA
Posiekaj większość natki pietruszki, dorzuć do patelni z wołowiną, zachowując kilka całych listków. Sprawdź smak, ewentualnie skoryguj i przełóż mięso na duży półmisek.

ZIEMNIAKI
Wyjmij ziemniaki z piekarnika. Natnij je na krzyż i rozchyl na boki. Ułóż je na wołowinie z warzywami, a na każdy nałóż łyżeczkę śmietany i posyp pozostałą natką pietruszki. Podaj półmisek na stół.

FASOLA
Domieszaj jeszcze nieco oliwy extra vergine i octu, a następnie dopraw do smaku. Posyp fasolę listkami bazylii i postaw naczynie na stole.

SAŁATA
Przemieszaj sałatę z dressingiem i jedz!

© Jamie Oliver 2010

skomentuj przepis >>