Smażona krewetka-mumia i cytrusowa sałatka z awokado

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza

Smażona krewetka-mumia i cytrusowa sałatka z awokado
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki krewetki:

8 dużych, oczyszczonych czarnych krewetek tygrysich

2 ziemniaki (do pieczenia)

1 naczynie z olejem (do głębokiego smażenia)

sól morska (do przyprawienia)



Składniki sałatki:

1 pomarańcza malinowa, obrana i przekrojona w 4 plastry w poprzek

1 czerwony grejpfrut, obrany i przekrojony w 4 plastry w poprzek

1 duża pomarańcza, obrana i przekrojona w 4 plastry w poprzek

1 awokado obrane, bez pestki i pokrojone w ósemki

60 g oliwy z pierwszego tłoczenia

1 łyżka grubo posiekanej kolendry

sól morska i rozkruszony czarny pieprz (do smaku)



Przygotowanie krewetek:

Rozgrzej olej do 190°C. Obierz ziemniaki. Korzystając z japońskiej, obrotowej obieraczki firmy Benriner, wytnij długie paski z ziemniaków. Weź dwa i owiń nimi całą krewetkę, jakbyś ją bandażował. Smaż w głębokim tłuszczu na złocistobrązowo. Wyjmij z tłuszczu, dopraw solą.



Przygotowanie sałatki:

Wymieszaj wszystkie składniki w misce, dopraw solą i czarnym pieprzem.



Podanie:

Ułóż na talerzu po jednym plastrze każdego cytrusa i 2 plasterki awokado. Na wierzchu połóż 2 krewetki i podawaj.



© 2012 Corey Roberts

powrót

Podobne przepisy

Szafranowy ryż z ragout z ryb
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Risotto
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażone kalmary
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 4)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
Paella z owocami morza
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 65)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Mule
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.