Smażona ketmia

Przepis z programu Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Smażona ketmia
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka mąki kukurydzianej

¼ szklanki mąki

2 łyżeczki soli gruboziarnistej

½ łyżeczki pieprzu cayenne

¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

3 białka z dużych jaj

500 g ketmii, przyciętej i pokrojonej na kawałki o grubości 1 cm

1 litr oleju roślinnego

łódeczki z cytryny, do podania

ostry sos, do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

W płytkim naczyniu połącz mąkę kukurydzianą i zwykłą, sól, pieprz cayenne i pieprz świeżo zmielony. W dużej misce ubij białka i dodaj 3 łyżki zimnej wody. Obtocz kawałki ketmii mieszanką z jajek, a następnie mąką z przyprawami.

W głębokiej, dużej patelni rozgrzej olej do 190°C, sprawdzając temperaturę termometrem do smażenia na głębokim oleju. Ostrożnie wrzuć połowę kawałków ketmii i delikatnie mieszaj, nie naruszając panierki. Smaż przez około 3-6 minut, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru. Staraj się utrzymywać temperaturę oleju między 150 a 175°C. Łyżką cedzakową wyciągnij kawałki ketmii i połóż je na blasze pokrytej papierowym ręcznikiem, żeby się osuszyły.

Ponownie rozgrzej olej do 190°C i usmaż pozostałe kawałki ketmii. Przypraw solą. Podawaj z cytryną i ewentualnie z ostrym sosem.

powrót

Podobne przepisy

Kanapka z wędzonym kurczakiem i rukwią wodną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 65)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Cukierki z tataraku
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Risotto z rukwią wodną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Racuchy z kwiatów bzu paula rankina
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Podpłomyki w terenie, bez stolnicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne, Pieczywo
Falafel z surówką z marchewki i zieloną tahiną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.