Lucinda Scala  Quinn

Smażona kapusta


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Smażona kapusta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4½ łyżeczki oleju roślinnego

1 cebula średniej wielkości

pokrojona w plastry

1 pomidor

pokrojony w kostkę

2,5 cm korzenia świeżego imbiru

bez skórki

posiekanego lub pokrojonego w plasterki

¼ łyżeczki suszonych płatków chili

1 mała główka białej kapusty

pozbawiona głąba i cienko poszatkowana

1½ łyżeczki gruboziarnistej soli

plus do podania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać na dość dużym ogniu patelnię o średnicy 35 cm, wlać olej i dodać cebulę. Smażyć około 2 minut, aż cebula trochę zmięknie. Dodać imbir, pomidora i płatki chili. Smażyć jeszcze 2 minuty.
Dodać kapustę i 1½ łyżeczki soli, wymieszać. Przykryć patelnię pokrywką i zmniejszyć ogień. Podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż kapusta zacznie więdnąć. Podgrzewać dalej, w sumie około 13 minut, w razie potrzeby dolewając wodę, po dwie łyżki na raz, aż kapusta będzie miękka. Posolić do smaku i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Zupa ziemniaczana z topinamburem i chipsami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Ratatouille
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.