Rick Stein

Smażona flądra z sosem


Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Smażona flądra z sosem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

flądra

oliwa z oliwek

2 żółtka

sok z połowy cytryny

pieprz cayenne

świeża bazylia

sól

mąka

bułka tarta

 

 

Przygotowanie:


Podgrzać oliwę na patelni. Ubić na sztywno żółtka z sokiem z cytryny i niewielką ilością wody. Powoli dodawać podgrzaną oliwę. Doprawić solą i dużą ilością pieprzu cayenne. Dodać bazylię. Flądrę posolić, obtoczyć w mące, żółtku i bułce tartej. Smażyć przez minutę w oliwie o temperaturze 170 stopni. Ułożyć na talerzu obok porcji sosu. Dekorować bazylią.

powrót

Podobne przepisy

Żeberka z leszcza w pikantnej panierce z sosem jogurtowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Dorada bellavista
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Łososiowe rillettes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.