Smażona chałka z kaszanką, musztardą piernikową i czerwoną piklowaną cebulą

Chałka z kaszanką
Oceń przepis:
48 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 3 kaszanki
  • łyżka masła
  • cebula czerwona
  • 25 ml czerwonego wina
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki cukru
  • łyżka świeżego majeranku
  • jabłko
5 małych czerwonych cebulek
  • woda
  • ¼ szklanki octu
  • szczypta cukru
2 ogórków małosolne
chałka
  • 2 łyżki masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pokrój cebulę w piórka i przesmaż na suchej patelni. Kiedy cebula puści soki, dodaj cukier. Następnie dodaj pokrojoną kaszankę i masło. Wszystko wymieszaj. Dolej czerwonego wina. Kaszankę dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Na końcu dodaj starte jabłko.

Przygotuj peklowaną cebulkę. Do wody znajdującej się w garnuszku, dolej ocet spirytusowy oraz dosyp cukier. W czasie, gdy zalewa będzie się gotowała, pokrój cebulki i dorzuć je do gotującej się wody z octem. Cebule gotuj przez 2-3 minuty. Następnie odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj sałatkę z ogórków. Ogórki pokrój na plastry, dodaj posiekaną natkę pietruszki i liście bazylii. Całość polej olejem rzepakowym. Sałatkę dopraw pieprzem i musztardą piernikową.

Kromkę chałki podsmaż na maśle, następnie nałóż porcję kaszanki i cebulę. Tak przygotowaną chałkę podaj z sałatką z ogórków. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA