Iwona  Zasuwa

Smalec z białej fasoli


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty, Dobre dla dzieci

Smalec z białej fasoli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

szklanka białej fasoli typu Jaśœ

2-3 cebule

oliwa z oliwek lub nierafinowany olej

1 jabłko

przyprawy (uznaniowo): majeranek, ziele angielskie, liść laurowy,

tymianek, kminek mielony, czubrica, wędzona papryka

sól i sok z cytryny do smaku

 

Przygotowanie:

Namoczoną przez noc fasolę ugotuj w świeżej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
Odcedź, wyjmij zioła i zmiksuj fasolę na gładko.
Cebulę i jabłko pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju z pozostałymi ziołami. Jabłka dodaj pod koniec procesu.
Połącz fasolę z resztą składników, dodaj sól i sok z cytryny do smaku i
schłódź w lodówce. Podawaj z chlebem i kiszonym ogórkiem.

powrót

Podobne przepisy

Marcepanki
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci
Muffiny owocowe z orzechami
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci
Majonez
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dobre dla dzieci
Salsa mexicana
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.