Jola Słoma

Smalec wegański


Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 8812

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 opakowanie granulatu sojowego – 25 dag

4 jabłka

3 kostki „Planty”

1 szklanka oleju

dolna połowa kapusty pekińskiej lub 3 cykorie

5 łyżek suszonego majeranku

1 łyżka pieprzu ziołowego

1 łyżeczka zmielonego pieprzu czarnego

½ łyżeczki asafetydy

2 łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

Granulat sojowy smażymy w dużym garnku na oleju, aż się przyrumieni. Następnie dodajemy poszatkowaną białą część kapusty pekińskiej z przyprawami, dalej smażymy, ciągle mieszając, około 7 min. Dodajemy jabłka pokrojone w kostkę i wszystko jeszcze przez chwilę dusimy, aż jabłka zmiękną. Odstawiamy na bok, dodajemy „Plantę”, mieszamy, przekładamy do słoika lub miski i czekamy, aż zastygnie.

powrót

Podobne przepisy

Pieczony kalafior
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Boczniaki z czosnkiem i rozmarynem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kuskus z warzywami cebulowymi
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Makaron z pomidorami
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Budyń z kalafiora z sosem koperkowym
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

#ryjul

22.04.2012 19:17


katowice

CYTUJ

Co za paskudna receptura! Same rodniki powodujące nowotwory. I tak -Planta,olej.soja pod wpływem temperatur przekraczających 150 st. C wydzielaja tzw rodniki .Planta to olej i tłuszcz zwierzęcy(płynny) poddany utwardzaniu (za pomocą chemi a konkretnie związków wodoru) a stopiny pod wysokim ciśnieniem i temperaturze ponad 300st C. Smacznego!!!!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.