Jola Słoma

Smalec wegański

Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Smalec wegański

odsłon: 7415

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 opakowanie granulatu sojowego – 25 dag
4 jabłka
3 kostki „Planty”
1 szklanka oleju
dolna połowa kapusty pekińskiej lub 3 cykorie
5 łyżek suszonego majeranku
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka zmielonego pieprzu czarnego
½ łyżeczki asafetydy
2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Granulat sojowy smażymy w dużym garnku na oleju, aż się przyrumieni. Następnie dodajemy poszatkowaną białą część kapusty pekińskiej z przyprawami, dalej smażymy, ciągle mieszając, około 7 min. Dodajemy jabłka pokrojone w kostkę i wszystko jeszcze przez chwilę dusimy, aż jabłka zmiękną. Odstawiamy na bok, dodajemy „Plantę”, mieszamy, przekładamy do słoika lub miski i czekamy, aż zastygnie.

powrót

skomentuj przepis

#ryjul

22.04.2012 19:17


katowice

CYTUJ

Co za paskudna receptura! Same rodniki powodujące nowotwory. I tak -Planta,olej.soja pod wpływem temperatur przekraczających 150 st. C wydzielaja tzw rodniki .Planta to olej i tłuszcz zwierzęcy(płynny) poddany utwardzaniu (za pomocą chemi a konkretnie związków wodoru) a stopiny pod wysokim ciśnieniem i temperaturze ponad 300st C. Smacznego!!!!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.