Anna Olson

Słodko-słona mieszanka podróżna


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Słodko-słona mieszanka podróżna
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka całych migdałów

1 szklanka niesolonych orzechów arachidowych

½ szklanki łuskanych niesolonych nasion dyni

¼ szklanki niesolonych nasion słonecznika

3 łyżki syropu klonowego

1 łyżeczka soli selerowej

½ łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej

½ łyżeczki mielonego kminu

¼ łyżeczki mielonego cynamonu

½ szklanki rodzynek

½ szklanki suszonej żurawiny

 

 

Przygotowanie:


Nagrzej piekarnik do 190 stopni C i wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Wymieszaj migdały, orzechy arachidowe, nasiona dyni i słonecznika z syropem klonowym, solą selerową i morską oraz kminem i cynamonem. Rozsyp mieszankę równą warstwą na blasze i piecz 12 minut, aż się upraży. W połowie pieczenia przemieszaj orzechy. Jeszcze gorące wymieszaj z rodzynkami i żurawiną. Ostudź i przechowuj w hermetycznym pojemniku.

powrót

Podobne przepisy

Naleśniki starokornickie
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Marynowany ser kozi
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sandwich
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Jajka w „koszulce”
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Pikantne buraczki
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.