Słodko-kwaśna sałatka z fenkułu

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Słodko-kwaśna sałatka z fenkułu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 fenkuły

2 marchwie

2 goździki

40 g cukru

100 g selera naciowego

2 liście laurowe

200 ml octu z jabłek

6-8 rzodkiewek

łyżka soku cytrynowego

100 ml oliwy extra vergine

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Odcinamy łodygi i usuwamy zewnętrzne liście fenkułów, kilka liści zostawiamy do dekoracji; marchewkę obieramy, usuwamy włókna z selera, myjemy warzywa i kroimy na regularne kawałki; myjemy rzodkiewkę i kroimy w talarki. Gotujemy, osobno, w osolonej wodzie marchew około 4 minut, fenkuły i selera przez 3 minuty. W rondelku gotujemy cukier z łyżką wody i soku cytrynowego, aż nabierze jasnozłocistego koloru; wlewamy ocet z jabłek, dodajemy liście laurowe, goździki, szczyptę soli, dodajemy marchew, fenk

powrót

Podobne przepisy

Ostro-kwaśna sałatka z krewetkami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sałata liońska
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.