Słodko-kwaśna sałatka z chlebem

Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Słodko-kwaśna sałatka z chlebem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 mała marchewka

120 g selera naciowego

125 ml oliwy extra vergine plus jeszcze trochę do podania

2 fileciki anchois plus ew. więcej do podania

2 szalotki

1 ząbek czosnku

1 garść czarnych oliwek bez pestek

½ czerwonej papryki

½ żółtej papryki

1 mała cukinia

½ bakłażana

2 gałązki tymianku

1 łyżka cukru

3 łyżki octu z białego wina

sól i świeżo zmielony pieprz

100 g freselli lub tostów z chleba

8 liści bazylii

 

 

Przygotowanie:


Chleb zwilżyć kilkoma łyżkami wody i odłożyć na bok. Marchew obrać i pokroić na cienkie paski. Z selera oderwać listki i zachować, łodygi pokroić na cienkie paski. Szalotki obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paski. Cukinię i bakłażan pokroić w zapałkę. Zagotować w garnku wodę, osolić, wrzucić marchew i seler, gotować 5 minut, osączyć i odstawić na bok. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać 2 fileciki anchois i mieszając smażyć, aż się niemal rozpadną. Wrzucić szalotki, czosnek i oliwki, zamieszać i smażyć kilka minut na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodać paprykę, cukinię i bakłażan. Mieszając smażyć parę minut na średnim ogniu. Wrzucić zblanszowane marchew i seler, dodać oberwane z gałązek listki tymianku. Wsypać cukier, wlać ocet, doprawić solą i pieprzem, zamieszać i gotować 5 minut pod przykryciem na małym ogniu. Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, a płyn odparuje do konsystencji syropu. Zdjąć z ognia i odstawić na bok. Połamać chleb na kawałki i ułożyć na dużym talerzu lub półmisku. Posiekać nać selera. Liście bazylii porwać na kawałki. Wyłożyć warzywa na chleb, posypać bazylią i nacią selera, skropić oliwą i delikatnie wymieszać. Ew. udekorować kilkoma filecikami anchois i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka makaronowa
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
Sałatka owocowa z miodem i miętą
Przepis z programu Spalony? (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna
Sałatka z mozzarellą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
Sałatka z mango
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.