Słodkie maślane bułeczki

Przepis z programu Martha piecze (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Słodkie maślane bułeczki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¼ miarki Grand Marnier

1 miarka suszonych wiśni

rodzynków korynckich albo zwykłych

2 łyżeczki skórki pomarańczowej

2 miarki przesianej mąki tortowej

1 ½ miarki mąki plus mąka do posypania blatu

6 łyżek cukru

5 łyżeczek proszku do pieczenia

1 łyżeczka gruboziarnistej soli

115 gramów zimnego pokrojonego masła

1 miarka tłustej śmietany

1 duże jajko + 1 duże żółtko

1 duże białko jajka

cukier do posypania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. W małej miseczce wymieszać Grand Marnier, suszone owoce i skórkę pomarańczową. Wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę a najlepiej na całą noc. W dużej misce wymieszać mąkę tortową, zwyczajną mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wsypać połowę suchych składników do miksera. Dodać masło i wymieszać. Nie mieszać zbyt długo. Kawałki masła powinny pozostać widoczne. Przełożyć mieszaninę do pozostałych suchych składników. Wymieszać, żeby wszystkie składniki się połączyły. W małej miseczce wymieszać śmietanę, jajko i jedno żółtko. Zrobić wgłębienie w cieście i powoli wlewać śmietanę. Wymieszać suche i mokre składniki drewnianą łyżką. Zdrapać suche grudki z dna miski. Dodać owoce i delikatnie wymieszać. Nie mieszać zbyt długo. Przełożyć ciasto na oprószony mąką blat. Uformować prostokąt grubości 2,5 cm. Ułożyć prostokąt krótszym bokiem w swoją stronę i złożyć na 3 części. Obrócić ciasto o trzy czwarte obrotu zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Ciasto powinno otwierać się z prawej strony jak książka. To pierwszy etap. Zwijamy ciasto i powtarzamy całą procedurę.
Oprószyć ręce mąką i uformować prostokąt grubości 6 cm. Wyciąć okrągłe placki używając ostrego narzędzia. Można rozwałkować resztki ciasta i wyciąć dodatkowe bułeczki.
Ułożyć bułki na przygotowanej blasze w 6-centymetrowych odstępach. Piec aż bułeczki zyskają złoto-brązowy kolor, przez 20-25 minut. Wyjąć i studzić przez 15 minut albo podawać w temperaturze pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.