Maryla Musidłowska

Słodkie grzanki z kozim serem


Przepis z programu Maryla al dente (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 4616

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 plastry czerstwej drożdżówki lub chałki. Znakomita jest wyrośnięta babka z kruszonką

25 ml Martini Bianco

łyżeczka esencji waniliowej

2-3 jajka w zależności od wielkości grzanek

20 ml śmietanki

mleka lub wody

szczypta soli

2 łyżki masła

100 g koziego twarogu

200 g różnych owoców jagodowych

4 łyżki miodu

kolorowy świeżo zmielony pieprz

 

Przygotowanie:

Skrop drożdżówkę Martini. Roztrzep jajka ze śmietanką, esencją waniliową i szczyptą soli. Rozgrzej masło na patelni. Panieruj plastry ciasta w masie jajecznej. Smaż na złoty kolor z obu stron. Usmażone grzanki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na usmażone grzanki pokrusz twaróg i wstaw je do piekarnika z włączoną funkcją grillowania, aż ser się podpiecze. Gotowe grzanki obsyp owocami, polej miodem i oprósz pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Maślana kapusta włoska
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Paszteciki ze szpinakiem i fetą
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Parówki z indyka w cieście francuskim
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Burgery z indyka
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Gratin z boćwiną
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.