Słodkie ciasto filo z pistacjami, figami i miodową glazurą

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 43)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Słodkie ciasto filo z pistacjami, figami i miodową glazurą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 opakowanie ciasta filo

1 opakowanie ciasta kataifi

8 suszonych fig

1 filiżanka suszonych daktyli

pół filiżanki migdałów

pół filiżanki pistacji

pół filiżanki mielonych migdałów

1 filiżanka sezamu

500 g miodu

200 ml wody różanej

syrop cukrowy (1 filiżanka cukru, 1 filiżanka wody, ćwierć filiżanki miodu zagotowane razem)

250 g stopionego masła

 

Przygotowanie:

Figi, daktyle, migdały, pistacje, mielone migdały, miód, wodę różaną i filiżankę syropu cukrowego rozdrobnić w blenderze na gładką masę. Jeśli jest za gęsta, dolać więcej syropu.
Formę do pieczenia wyłożyć dwoma warstwami ciasta filo. Każdą posmarować stopionym masłem. Wyłożyć połowę przygotowanej masy, przykryć 2 płatami filo i resztą masy. Na wierzchu ułożyć warstwę ciasta kataifi. Skropić masłem. Piec 30-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

powrót

Podobne przepisy

Strudlowe ciastka śliwkowe na sposób friulański
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tarta gruszkowo-czekoladowa
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tort dulce de leche
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Czekoladowe cookies z ziarnem kakaowca
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta z czekoladą i chilli
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kremśnita
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.