Słodkie bułeczki

Przepis z programu Martha piecze (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Słodkie bułeczki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

0,8 kg ciasta drożdżowego (jeśli wyjęte z lodówki zostawić do uzyskania pokojowej temperatury)

115 gramów masła o temperaturze pokojowej

plus masło posmarowania foremek do muffinów

1 miarka granulowanego cukru

1 ½ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki soli

 

 

Przygotowanie:


Obficie natłuścić formę na muffinów miękkim masłem. Odstawić. W średniej misce zmieszać cukier z cynamonem, odstawić. Wyjąć ciasto na lekko posypany mąką blat rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 46 cm x 25 cm. Posmarować ciasto 2 łyżkami masła i posypać 1/3 mieszanki cukru i cynamonu.
Zaczynając od dłuższej strony ściśle zawijać ciasto, ściskając brzegi, żeby się skleiło. Pociąć skośnie na ok. 4 cm kawałki. Włożyć do foremek. Przykryć folią. Trzymać w ciepłym miejscu aż do podwojenia objętości przez około 45-60 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Po wyrośnięciu ciasta zdjąć folię i umieścić na środkowej półce piekarnika. Wypiekać na złoty kolor aż bułeczki wyrosną, przez około 22-24 minuty. Wyjąć z piekarnika i powoli ostudzić. Roztopić resztę masła w małym rondlu na średnim ogniu. Wyjąć bułeczki z foremek. Posmarować roztopionym masłem za pomocą pędzelka i delikatnie obtoczyć zanurzyć w mieszance cynamonowo-cukrowej. Podawać na ciepło.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto marchewkowe
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
(odc.01)tort migdałowy z owocami
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Cytrynowe magdalenki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Karmelowe brownie
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Brownie
Tarta z truskawkami i rabarbarem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto dyniowe z orzechową kruszonką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.