Tomasz Jakubiak

Słodkie bułeczki maślane z konfiturą jarzębinową


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

odsłon: 10540

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

bułeczki:

4 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki cukru

2 jajka

1 szklanka mleka

3 dag drożdży

15 dag masła

konfitura:

3 garście jarzębiny

150 g cukru brązowego

150 ml zielonej herbaty

50 ml rumu

płatki chili

 

Przygotowanie:

W ciepłym mleku rozpuść drożdże, 2 łyżki mąki i szczyptę cukru. Składniki wymieszaj. Rozczyn odstaw na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Do dzieży robota wlej rozczyn. Dodaj masło, jajka, mąkę i cukier. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Z gotowego ciasta formuj małe bułeczki. Oprusz je maką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozbełtanym białkiem. Piecz je w 180 stopniach przez 20 minut.
Zamrożoną jarzębinę zagotuj. Na rozgrzanej patelni rozpuść cukier. Dodaj owoce jarzębiny, rum, płatki chilli i napar z herbaty. Konfiturę gotuj aż owoce się rozpadną, a konfitura zgęstnieje.
Bułeczki podawaj z jarzębinową konfiturą.

powrót

Podobne przepisy

Maneesh
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Piątkowa Foccacia - Dominik Stachowiak
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Focaccia
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gwiazda z nadziewanych bułeczek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chleb irlandzki
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Chleb z przyprawami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Asiulek104

postów: 1

07.02.2014 20:26

CYTUJ

Pychota. Szybkie, proste i genialne.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.