przepisy z programów >>

Słodkie bułeczki maślane z konfiturą jarzębinową

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 2)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Pieczywo Pieczywo

Bułeczki maślane z konfiturą jarzębinową
odsłon: 5897

składniki i przygotowanie:

Składniki:
bułeczki:
4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka mleka
3 dag drożdży
15 dag masła

konfitura:
3 garście jarzębiny
150 g cukru brązowego
150 ml zielonej herbaty
50 ml rumu
płatki chili

Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozpuść drożdże, 2 łyżki mąki i szczyptę cukru. Składniki wymieszaj. Rozczyn odstaw na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Do dzieży robota wlej rozczyn. Dodaj masło, jajka, mąkę i cukier. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Z gotowego ciasta formuj małe bułeczki. Oprusz je maką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozbełtanym białkiem. Piecz je w 180 stopniach przez 20 minut.
Zamrożoną jarzębinę zagotuj. Na rozgrzanej patelni rozpuść cukier. Dodaj owoce jarzębiny, rum, płatki chilli i napar z herbaty. Konfiturę gotuj aż owoce się rozpadną, a konfitura zgęstnieje.
Bułeczki podawaj z jarzębinową konfiturą.

© Tomasz Jakubiak








skomentuj przepis >>

Asiulek104

postów: 1

07.02.2014 20:26

CYTUJ

Pychota. Szybkie, proste i genialne.