Tomasz Jakubiak

Słodkie bułeczki drożdżowe z dzikimi ziołami i karmelizowanymi czereśniami


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

odsłon: 6766

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

¼ kostki drożdży

½ szklanki ciepłej wody

odrobina mleka

sól

2-3 łyżki brązowego cukru

5 jaj

600 g mąki

350 g masła

mięta

bazylia

3 szklanki czereśni

5 łyżek jasnego miodu

skórka z pomarańczy

400 g serka homogenizowanego

Przygotowanie:

Drożdże rozpuść w mleku wymieszanym z wodą, cukrem i solą. Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże i 3 jajka. Mieszaj na wolnych obrotach, po czym dodaj pozostałe jajka, masło, zioła i mieszaj około 15 min aż ciasto będzie elastyczne. Lekko rzadkie ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce aż wyrośnie. W między czasie wydryluj czereśnie. Przełóż je na patelnię. Zalej odrobiną wody i miodem, dodaj skórkę i duś aż powstanie lekki dżem. Schłodź. Gotowe ciasto wyjmij na obsypaną mąką stolnicę i podziel na małe kulki, będzie koło 14 szt. Kulki układaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku zrób delikatne wgłębienie i odstaw do wyrośnięcia na 10-15 minut. Po wyrośnięciu nałóż po łyżce czereśni i piecz bułeczki około 20 min w temperaturze 170 stopni C aż się zrumienią. Podawaj jeszcze ciepłe z serkiem homogenizowanym.

powrót

Podobne przepisy

Smażone kwiaty dyni nadziewane krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Zapiekana cebula z winegretem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Serowe ziemniaki
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.