Tomasz Jakubiak

Słodki gulasz z kawałkami kaczki


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki

odsłon: 665

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 4.0

Składniki:

kaczka

papryka czerwona

papryka żółta

papryka zielona

czerwona cebula

seler naciowy

2 ząbki czosnku

przyprawa 5 smaków (cynamon, ziarna kolendry, liść laurowy, czarny pieprz, goździki)

2 szczypty anyżu

100 ml czerwonego wina

łyżka octu winnego

łyżka miodu gryczanego

2 łyżki smalcu gęsiego

250 g mrożonej śliwki węgierki

2 kacze jaja

tempura

woda

olej

Przygotowanie:

Papryki, cebulę i seler naciowy pokrój w kostkę i wsyp do miski. Dodaj czosnek.
Od kaczki odkrój skrzydełka i udka a korpus, wraz z kością pokrój na średnie kawałki. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą pięciu smaków.
W rondlu rozpuść tłuszcz, włóż kawałki kaczki, śliwki i anyż. Dolej wino i ocet. Gotuj przez 8 minut, aby odparował alkohol ,a następnie dodaj warzywa i duś gulasz na wolnym ogniu do momentu, aż warzywa i mięso zmięknie. Na końcu dopraw gulasz łyżką miodu.
Ciekawym dodatkiem do gulaszu będzie kacze jajo w tempurze. Ugotuj kacze jaja na twardo, obtocz je w tempurze i usmaż na rozgrzanym oleju. Podawaj jako dodatek do gulaszu. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.