Słodka kanapka z kremem po włosku i konfiturą z moreli

Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Słodka kanapka z kremem po włosku i konfiturą z moreli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Wafelki migdałowe

75 g migdały w płatkach

1 duża łyżka mąki pszennej typ 500

50 ml wody

2 duże łyżki miodu



Przygotowanie:

Migdały zmiksować, tak by uzyskać pyłek bez grodek i połączyć zresztą składnikow. Wymieszać

wszystko na gładką masę. Odstawiamy aby składniki mogły się połączyć. W międzyczasie

nagrzewamy piekarnik do 185o C. Tak przygotowaną masę rozsmaruj na blaszce wyłożoną

papierem do pieczenia, tak by grubość masy nie przekraczała 1mm. Pieczemy w rozgrzanym

piekarniku przez 6 minut. Po wyjęciu odstawiamy ciastko na kilka minut i zanim ostygnie,

wykrawamy potrzebny kształt.



Włoski krem czekoladowy:

200 ml śmietanka 36%

50 g czekolady mlecznej

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki oliwy z olivek extra vergine



Przygotowanie:

Na początku nastawić garnek z wodą i doprowadzić ją do wrzenia. Włożyć kostki czekolady do

miski, a miskę umieścić na garnku tak by, czekolada powoli się rozpuszczała (kąpiel wodna). W

międzyczasie delikatnie ubić śmietankę z cukrem, tak by powstała puszysta masa, ale nie dość

sztywna. Kiedy rozpuści się czekolada, należy dodać do niej oliwę, i wymieszać na gładką masę.

Następnie trzeba delikatnie wkręcić czekoladę do śmietanki i odłożyć krem do lodowki.



Tuile z buraka:

75 ml koncentratu z buraka

4 duże łyżki cukru pudru

3 duże łyżki mąki



Przygotowanie:

Wszystkie składniki połączyć, tak by powstała gładka masa. Następnie nagrzać piekarnik do 185 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozlać na nią masę buraczaną, tak by powstała cieniutka warstwa. Piec przez 5 minut w rozgrzanym piekarniku. Po wyjęciu wykroić kształty jakie chcemy uzyskać, zanim masa stanie się twarda i chrupka.



Konfitura z suszonych moreli z dodatkiem imbiru

100 g suszonych moreli

40 g rumu

150 ml wody

15 g świeży imbir

4 duże łyżki miodu



Przygotowanie:

Morele, drobno siekamy a następnie moczymy w rumie i wodzie. Odstawić na kilka godzin, tak by

wchłonęły nadmiar płynu. W międzyczasie obieramy korzeń imbiru (najlepiej przy pomocy łyżki

stołowej), a następnie kroimy go w drobną kostkę lub ścieramy na tarce i dodajemy do moreli.

Morele smażymy na małym ogniu, dodając co jakiś czas łyżkę miodu. Kończymy smażyć konfiturę

po ok. 30 minutach. Morele powinny się rozpadać. Wykonanie kanapki zależy od Ciebie!



© Łukasz Masiukiewicz

powrót

Podobne przepisy

Ciasto marchewkowe
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Biscotti pomarańczowo - migdałowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaroniki z kremem karmelowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Czekoladowe ciasto kladdkaka
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Churros z sosem czekoladowym
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.