Marieta  Marecka

Śliwkowa krajanka w czekoladzie


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Śliwkowa krajanka w czekoladzie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

5 jaj

¾ szklanki drobnego cukru

100 g maki pszennej

40 g mąki ziemniaczanej

20 g kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

500 g mascarpone

250 ml śmietanki 36%

4 łyżki cukru pudru

1 płaska łyżka pasty z wanilii

skórka z ½ cytryny

 

Wierzch śliwkowy:

150 g gorzkiej czekolady

100 g masła

400 g śliwek kalifornijskich

ok. 300 ml rumu lub brandy

Przygotowanie:

Rum mieszamy z ½ szklanki wrzątku i zalewamy nim pokrojone w paski śliwki. Odstawiamy, aż całość dobrze wystygnie i owoce zmiękną.
Całe jaja, powinny być w temperaturze pokojowej, ubijamy na puch, jak pojaśnieją i zwiększą swoją objętość dosypujemy partiami cukier nie przerywając ubijania.
Następnie w osobnym naczyniu mieszamy przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej i delikatnie, za pomocą szpatułki, mieszamy. Na początek można część delikatnie zmiksować. Wylewamy ciasto na blaszkę prostokątną o wymiarach ok. 25 x 35 cm i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka.
W tym czasie robimy krem. Mascarpone ucieramy mikserem z cukrem pudrem, pastą z wanilii i skórką z cytryny. Śmietankę ubijamy na sztywno i po trochu dodajemy do utartego serka, mieszamy całość na początku lekko ubijając mikserem, a później łącząc szpatułką.
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Na wystudzony biszkopt nakładamy krem, na nim układamy dobrze odsączone śliwki i całość zalewamy przestudzoną czekoladą z masłem.
Całość wstawiamy do lodówki, aby krem stężał, a czekolada ładnie zastygła. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu.

powrót

Podobne przepisy

Pierogi z jagodami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierogi na słodko
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Paulahuk

postów: 1

25.03.2016 15:39

CYTUJ

Wlasnie ogladalam program na Kuchnia TV i blacha byla wylozona szarym papierem do pieczenia

post edytowany 1 raz, ostatnio 25.03.2016 15:39

OlaUrb

postów: 1

25.03.2016 12:26

CYTUJ

Chciałabym spytać czy blachę należy wyłożyć papierem lub wysmarować masłem i posypać mąką ?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.