Maryla Musidłowska

Śliwki w occie


Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 19625

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg śliwek węgierek bez pestek

0,5 kg cukru

 

Zalewa

1 szklanka octu 10 procentowego

1 szklanka wody

8 goździków

4 kardamony

pół laski cynamonu

Przygotowanie:

Zagotować składniki zalewy w emaliowanym garnku. Dorzucić śliwki, potrząsnąć i zostawić na całą noc. Następnego dnia odlać ocet, ale nie osuszać śliwek. W wypieczonych w piekarniku słoikach ułożyć śliwki każdą warstwę przesypując cukrem. Zamknąć wygotowanymi pokrywkami. Pasteryzować 20 minut w garnku wyłożonym ściereczką.

powrót

Podobne przepisy

Kiszona kapusta
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Dania wegańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Fasolka szparagowa po bretońsku
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Rumtopf
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia niemiecka
Kompot czereśniowy z wanilią
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Marynowany czosnek
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Papryka marynowana
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.