Bożena Sikoń

Śliwki świeże gotowane z przyprawami i dodatkiem porto


Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 8173

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

Skład deseru:

śliwki gotowane

lody waniliowe

bita śmietanka 36 %

 

Śliwki:

800 g świeżych śliwek

1 pomarańcza

1 cytryna

kora cynamonowa

kieliszek porto

400 g cukru brązowego

400 ml wody

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:


Zagotować syrop z cukru i wody, wrzucić pokrojone owoce wcześniej umyte i sparzone, dołożyć cynamon wlać porto i wrzucić śliwki. Zagotować, a gdy śliwki zmiękną odcedzić, a powstały wywar zagęścić rozrobioną mąką ziemniaczaną w zimnej wodzie. Po zagotowaniu ponownie połączyć odcedzone śliwki z wywarem. Dzięki temu śliwki nie rozpadną się całkowicie. Podawać na talerzu z wgłębieniem, z dodatkiem lodów i bitej śmietanki.

powrót

Podobne przepisy

Sorbet wiśniowy Martini
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Potrójnie czekoladowa lodowa kanapka
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody
Pieczone jabłka
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Deser lodowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Karmel (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Creme carmel
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
Serowy domek
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.