Bożena Sikoń

Śliwki świeże gotowane z przyprawami i dodatkiem porto


Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 8355

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

Skład deseru:

śliwki gotowane

lody waniliowe

bita śmietanka 36 %

 

Śliwki:

800 g świeżych śliwek

1 pomarańcza

1 cytryna

kora cynamonowa

kieliszek porto

400 g cukru brązowego

400 ml wody

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:


Zagotować syrop z cukru i wody, wrzucić pokrojone owoce wcześniej umyte i sparzone, dołożyć cynamon wlać porto i wrzucić śliwki. Zagotować, a gdy śliwki zmiękną odcedzić, a powstały wywar zagęścić rozrobioną mąką ziemniaczaną w zimnej wodzie. Po zagotowaniu ponownie połączyć odcedzone śliwki z wywarem. Dzięki temu śliwki nie rozpadną się całkowicie. Podawać na talerzu z wgłębieniem, z dodatkiem lodów i bitej śmietanki.

powrót

Podobne przepisy

Naleśniki z sosem pomarańczowym z Cointreau
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Koktajl z owoców leśnych
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Serowy domek
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Ananasy z cukrem trzcinowym, sokiem i liśćmi z limonki o aromacie trawy cytrynowej
Przepis z programu Spalony? (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna
Fuzja smaków
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.