James  Martin

Śliwki pod kruszonką


Przepis z programu Słodki James (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Śliwki pod kruszonką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

50 g masła

15 świeżych śliwek

przekrojonych na połówki i pozbawionych pestek

1 laska wanilii

przekrojona wzdłuż na pół

1 owoc anyżu gwiazdkowego

szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej

2 kawałki kory cynamonowej

50 ml wody

100 ml czerwonego wina

5 łyżek jasnego syropu z melasy (golden syrup)

4 łyżki drobnego cukru

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Rozgrzej masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj śliwki i smaż przez kilka minut. Dodaj wanilię, anyż gwiazdkowy, gałkę muszkatołową oraz kawałki cynamonu, a następnie wodę, czerwone wino, syrop z melasy, a także cukier i zagotuj. Zmniejsz ogień pod rondlem i podgrzewaj 6-8 minut, aż śliwki rozpadną się, tworząc gęsty sos. Przełóż sos śliwkowy do głębokiego, żaroodpornego naczynia. Aby przyrządzić kruszonkę, wymieszaj w misce mąkę z cukrem. Ucieraj z masłem palcami, aż mieszanina będzie przypominać bułkę tartą. Posyp kruszonką gęsty sos śliwkowy i zapiekaj w piekarniku 20-25 minut, aż wierzch przybierze złocisto-brązowe zabarwienie. Wyjmij kruszonkę z piekarnika i nieco ostudź przed podaniem z lodami lub z śmietaną kremówką.

powrót

Podobne przepisy

Tarta z kozim serem i pomidorami
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka z nadzieniem figowym
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.