Agnieszka Kręglicka

Śliwki pieczone pod migdałową pierzynką


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Śliwki pieczone pod migdałową pierzynką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 g śliwek węgierek

1 jajko

5 łyżek cukru

3 łyżki miękkiego masła

2 garście uprażonych migdałów bez skórki

szczypta mielonego cynamonu

 

Przygotowanie:

Śliwki przeciąć na pół, usunąć pestki. Rozcięciem do góry ułożyć owoce w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Masło zmiksować z cukrem, a kiedy cukier się rozpuści, dodać jajko i ponownie zmiksować. Migdały utłuc w moździerzu lub zmiksować w malakserze na grubość kaszy. Wymieszać jaja z migdałami, doprawić cynamonem. Powinna powstać gęsta, grudkowata masa. Jeśli jest za rzadka, dodać większą ilość utłuczonych migdałów. Masę migdałową rozsypać na śliwkach. Wstawić do gorącego piekarnika i piec aż wierzch stanie się kruchy i rumiany.

powrót

Podobne przepisy

Banany z toffi z pistacjami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Parfait z ricottą i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Deser z kukurydzy
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Suflet czekoladowy z domowymi lodami bananowymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki, Lody
Owoce gotowane w winie chianti
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.