Marieta  Marecka

Ślimak z ciasta filo z pistacjami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ślimak z ciasta filo z pistacjami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 op. ciasta filo (ok. 24 arkuszy)

ok. 200 g roztopionego, ciepłego masła

Farsz:

200 g pistacji

100 g migdałów

5 łyżek cukru pudru

1 duże białko

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka wody pomarańczowej

skórka starta z połówki pomarańczy

Syrop:

250 g cukru

300 ml wody

sok z połowy pomarańczy

1 łyżka wody pomarańczowej

1 laska cynamonu

Przygotowanie:

Pistacje i migdały kroimy dość drobno, mieszamy je z cynamonem i skórką z pomarańczy.
Białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dosypujemy cukier, ciągle miksując. Na koniec dodajemy mieszankę z pistacjami i wodę pomarańczową. Mieszamy delikatnie za pomocą łopatki.
Ciasto filo rozmrażamy, wyciągamy z opakowania i przykrywamy wilgotną ściereczką. Układamy jeden arkusz, smarujemy go obficie roztopionym masłem, nakładamy następny, znów smarujemy. Postępujemy tak, aż nie wykorzystamy ⅓ wszystkich arkuszy.
W odległości ok. 4 cm od szerszego brzegu ciasta układamy wałek z farszu. Całość delikatnie, ale dość ściśle zwijamy. Następnie zwijamy na kształt ślimaka i przekładamy do natłuszczonej, okrągłej formy. Z pozostałym ciastem postępujemy jak wyżej i doklejamy wałek do powstałego ślimaka powiększając jego średnicę.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 25-30 minut.
W tym czasie przygotowujemy syrop. Wszystkie jego składniki przekładamy do rondelka i gotujemy na dość dużym ogniu, aż syrop zgęstnieje, lekko odparuje, a cukier się rozpuści. Ciepłym, ale nie wrzącym polewamy ciasto od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Studzimy i podajemy.

powrót

Podobne przepisy

Tarta owocowa ,,tutti  fruti,,
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Eklerki kawowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cukiniowe muffinki
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Biszkopt z kremem ze świeżych cytryn
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Słodka kanapka z kremem po włosku i konfiturą z moreli
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Brownies – superczekoladowe ciasto
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.