Ślimak z ciasta filo z pistacjami

Ślimak z ciasta filo z pistacjami
Oceń przepis:
42 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 5 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 1 op. ciasta filo (ok. 24 arkuszy)
  • ok. 200 g roztopionego, ciepłego masła
  • Farsz:
  • 200 g pistacji
  • 100 g migdałów
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 duże białko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka wody pomarańczowej
  • skórka starta z połówki pomarańczy
  • Syrop:
  • 250 g cukru
  • 300 ml wody
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1 łyżka wody pomarańczowej
  • 1 laska cynamonu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pistacje i migdały kroimy dość drobno, mieszamy je z cynamonem i skórką z pomarańczy.
Białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dosypujemy cukier, ciągle miksując. Na koniec dodajemy mieszankę z pistacjami i wodę pomarańczową. Mieszamy delikatnie za pomocą łopatki.
Ciasto filo rozmrażamy, wyciągamy z opakowania i przykrywamy wilgotną ściereczką. Układamy jeden arkusz, smarujemy go obficie roztopionym masłem, nakładamy następny, znów smarujemy. Postępujemy tak, aż nie wykorzystamy wszystkich arkuszy.
W odległości ok. 4 cm od szerszego brzegu ciasta układamy wałek z farszu. Całość delikatnie, ale dość ściśle zwijamy. Następnie zwijamy na kształt ślimaka i przekładamy do natłuszczonej, okrągłej formy. Z pozostałym ciastem postępujemy jak wyżej i doklejamy wałek do powstałego ślimaka powiększając jego średnicę.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 25-30 minut.
W tym czasie przygotowujemy syrop. Wszystkie jego składniki przekładamy do rondelka i gotujemy na dość dużym ogniu, aż syrop zgęstnieje, lekko odparuje, a cukier się rozpuści. Ciepłym, ale nie wrzącym polewamy ciasto od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Studzimy i podajemy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA