Si King

Ślepe zięby w piwnym sosie


Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia belgijska

Ślepe zięby w piwnym sosie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 cienkie

duże plastry szynki

4 steki wołowe z rostbefu

rozbite między warstwami folii na cienkie plastry

25 g masła

1 łyżka oleju roślinnego

12 szalotek

pokrojonych w ćwiartki

sól i świeżo mielony pieprz

do smaku

150 ml dobrego belgijskiego piwa

50 g masła

wymieszanego z 2 łyżeczkami mąki

do zagęszczenia sosu

 

 

Przygotowanie:


Wymieszać w misce składniki nadzienia. Na każdym plastrze mięsa położyć plaster szynki, na szynce ułożyć po ¼ nadzienia. Zwinąć mięso i szynkę, podwijając końce, tak, by powstała paczuszka. Gotową roladkę obwiązać sznurkiem. Na dużej patelni rozgrzać olej z masłem, uważając, by nie zaczął dymić. Obsmażyć roladki z każdej strony na rumiano. Zdjąć roladki z patelni i włożyć szalotki. Smażyć przez około 5 minut, aż się przyrumienią. Włożyć z powrotem roladki na patelnię, posypać solą i pieprzem, wlać piwo. Zagotować, a następnie zmniejszyć płomień. Przykryć i dusić na małym ogniu przez 8-10 minut. Następnie zdjąć roladki i przełożyć na wygrzany talerz. Widelcem rozetrzeć masło z mąką, a następnie stopniowo dodawać, cały czas mieszając, do sosu. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dolać piwa. Roladki podawać polane sosem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.